Dodaci - poboljšivači
Dodaci – poboljšivači u praškastom obliku ili kao emulzije koriste se za bolju tehnološku obradu i poboljšanje pecivosti svih vrsta hleba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, u smislu poboljšanja kvaliteta gotovih proizvoda, povećanja volumena i zadržavanja svežine.
Poboljšivači su mešavine prehrambenih proizvoda i/ili prehrambenih aditiva u obliku brašna, paste, kreme ili u tečnom obliku, čija je svrha ubrzati ili pojednostaviti proizvodnju, te uravnotežiti fluktuaciju procesnih karakteristika ulaznih sirovina, kako bi se poboljšao kvalitet pekarskih proizvoda.
Poboljšivači se dodaju tokom pripreme i proizvodnje testa ili tokom proizvodnje testenih masa.
Široka upotreba poboljšivača i mešavina za proizvodnju svih tipova pekarskih proizvoda deo je tehnoloških stremljenja da se na jednostavniji, učinkovitiji i brži način pripreme proizvodi od mlevenih žitarica. Naravno, pri tome ne zanemarujemo ni visoki stepen uživanja u proizvodu, udobnost, kao ni veću biološku vrednost tako dobijenih proizvoda.
Nezavisno od upotrebe strojeva za izradu, obradu i pečenje, upotreba poboljšivača ima kao neposredni cilj poboljšati procese proizvodnje i kvalitet pečenih proizvoda