Dodaci za emulgovanje i vezivanje vode
Dodaci u obliku finog praha na bazi belančevina soje, mlečnih belančevina i skroba koriste se u raznim proizvodima od mesa, zavisno od svoje funkcionalnosti.
Visoko funkcionalni emulgatori na bazi soje koriste se gotovo u svim vrstama prehrambenih proizvoda, prirodno su svetle boje, neutralnog ukusa i mirisa.
Kvalitet finalnog proizvoda zavisi od dodatih belančevina soje u mesnim proizvodima.
Kod mesnih proizvoda visokog kvaliteta dodati proteini mogu se koristiti kao alternativni izvor proteina, a kod proizvoda nižeg kvaliteta proteini mogu pojačati svojstvo emulgovanja mesnih proteina i znatno poboljšati kvalitet proizvoda, bez povećanja troškova sirovina.
Kod krupnijih komada mesa dodaci se primenjuju za povećanje sposobnosti zadržavanja vode i stvaranje veće mekoće i sočnosti proizvoda.
Dodaci na bazi strukturnih proteina soje koriste se kao proteinski dodatak u pripremi jela od mesa i oblikovanog mlevenog mesa, doprinose razvoju strukture, te stabilnosti i prehrambenoj vrednosti proizvoda. Idealni su u kombinaciji s proizvodima od mlevenog mesa, kao što su: hamburgeri, pljeskavice, ćevapčići, mesne okruglice i slični proizvodi, koji se koriste u ugostiteljstvu i mesnoj industriji.