Iz prirode najbolje
Novo iz IREKS-a:
u toku sa svetskim aktuelnostima
Ireks

Zelena spelta – trend kompetencija u IREKS-u

Nije da se samo spelta već nekoliko godina zadržava na tržištu. Njena "mlađa sestra", zelena spelta, poslednih je godina takođe evoluirala u apsolutnu trend žitaricu. Nastala iz nužde – kako bi se izbegao potpuni neuspeh roda tokom lošeg vremena – otkriće i prva upotreba zelene spelte zapravo datira od davnina. Ipak, zbog viših prinosa prilikom uzgoja pšenice, u međuvremenu se gotovo potpuno izgubila iz vida.

Međutim, u vezi s raznim nutricionističkim trendovima, već je neko vreme ponovno u prvom planu!

Zelena spelta je zapravo spelta koja se žanje ranije. Zbog toga što napušta polje dve do tri nedelje ranije, još uvek ima zelenu boju - koja se kasnije u procesu izgubi i razlog je zašto naši proizvodi od zelene spelte imaju privlačnu zlatno-smeđu boju.

Zelena spelta je po mnogo čemu posebna žitarica. Zbog ranije žetve koja za posledicu ima to da se u potpunosti ne razvijaju sastojci kao što su skrob ili proteini glutena, nije ga tako lako preraditi, a čisto brašno od zelene spelte nema dobra svojstva pečenja. Ali u IREKS-u znamo tačno kako se nositi s tim! Temelj za to su naše dugogodišnje iskustvo sa speltom i korištenje vlastitih pogona za sušenje u peći. Tradicionalno sušenje na bukovim drvima daje zelenoj spelti orašast, blago dimljeni ukus.

Međutim, ne koristimo samo čistu zelenu speltu, već je i oplemenjujemo. Isprobajte, na primer, naše aromatično integralno kiselo testo od zelene spelte – pravi specijalitet koji nema premca!