Iz prirode najbolje
Novo iz IREKS-a:
u toku sa svetskim aktuelnostima
Ireks

Heljda - fokus na pseudožitaricu

Uz uobičajene osnovne vrste žitarica, mi smo u IREKS-u pre dosta vremena otkrili i druga blaga sa polja za sebe, ali pre svega za naše kupce. Dobar primer za to je heljda, koja se – gotovo zaboravljena – vratila u široku paletu pekarskih proizvoda kao trend sastojak.

Trouglasto seme ima dugu tradiciju, koje se u Aziji uzgaja kao usev i konzumira više od 4000 godina. Suprotno svom nazivu, heljda nije žitarica, već biljka koja se obično uzgaja u područjima stepa i niskog rastinja. Heljda stoga spada u vrstu pseudožitarica.

Zahvaljujući svom nepogrešivom orašastom ukusu, u mnogim zemljama postala je zanimljiva alternativa konvencionalnim vrstama žitarica. Bez obzira radi li se o palačinkama, kolačima, testenini ili pečenim proizvodima – koristi se i ceni u kuhinjama i pekarama širom sveta.

A budući da je toliko popularna i višeznačajna, od heljde radimo najbolje za Vas: osim što je koristimo kao ekstrudirano heljdino brašno, prerađujemo ga u heljdin slad i heljdino kiselo testo, koji postaju deo mnogih IREKS proizvoda kao komponente sa snažnim karakterom.

Svojim vrlo individualnim, blagim, orašastim ukusom heljda Vam pruža mogućnost da svojim kupcima često ponudite nešto posebno!