Pre svega: Panettone je italijanski božićni proizvod vrhunskog kvaliteta. Tradicionalno se peče u braon papirnim kalupima, što je ne samo zgodno, već voćnom hlebu daje kupast oblik.
Da li ste znali…
… da se Panettone nakon pečenja okači naopačke da se ohladi jer bi u suprotnom jednostavno slegao zbog svoje vazdušaste strukture? To izgleda ovako: https://youtu.be/xxH2deV8dJw.
Panettone se obično servira u jednakim komadima, takozvanim sektorima, i služi se uz tipične italijanske tople, zimske slatke napitke. Naša preporuka: savršeno je i uz kuvano vino!
Za radoznale: Panettone je pravi univerzalac! Pored klasičnog voćnog punjenja, može se kombinovati na mnogo načina. Zimi, čokoladna varijanta može biti dobra ideja, a leti kombinacija višnje i pistaća može biti posebno privlačna. Šljivu i cimet preporučujemo za jesen. Dakle, Panettone nije samo za Božić !