Novo iz IREKS-a:
u toku sa svetskim aktuelnostima
Ireks
Srpski> NOVOSTI> Kisela testa i slad: pravo rešenje i bogatstvo za pekare> IREKS-ova kisela testa – raznovrsna u skladu s Vašim zahtevima

Kiselo testo i slad:
pravo rešenje i bogatstvo za pekare

IREKS-ova kisela testa – raznovrsna u skladu s Vašim zahtevima

Pekarski proizvodi pripremljeni sa kiselim testom vrlo su prihvaćeni među potrošačima. Svesno ili nesvesno, prednost se daje pekarskim proizvodima koji u sebi sadrže kiselo testo.

U današnje vreme dostupan je veliki broj suvih kiselih testa. Početne sirovine više nisu samo pšenično i raženo brašno, nego i proizvodi od celog zrna, drugih vrsta žitarica i slada.

Za vreme pažljivog, blagog sušenja vrućim vazduhom kiselo testo se zagrejava do maksimalno 38° C. Tako dobijeno kiselo testo sadrži različite arome, prekursore aroma i kiseline. U ovom delu procesa tehnološki potrebna kiselina nije više toliko naglašena tako da ostaje u pozadini.

Kisela testa imaju ulogu u stvaranju jedinstvenih profila ukusa hleba, peciva i poslastica. U kombinaciji s postupcima koji se danas koriste, poput procesa tehnologije hlađenja testa, delimično pečenih proizvoda ili produžene fermentacije testa, moguće je proizvesti mnogobrojne pekarske proizvode visokog kvaliteta.

Kiselo testo pruža pekarskom sektoru mnoge uzbudljive mogućnosti za poboljšanje kvaliteta i priliku za dalji inovativni razvoj proizvoda.