 Kiselo testo i slad: pravo rešenje i bogatstvo za pekareProizvodi tamnoga slada za pekarstvoU hlebovima koji sadrže raž, već se decenijama koristi tamni slad za poboljšanje ukusa i boje sredine hleba. Pored tamnog sladnog ekstrakta često se upotrebljavaju i kombinovani poboljšivači od raznih vrsta tamnog slada. Zbog jednostavnog doziranja, javlja se sve veća potražnja za proizvodima slada u praškastoj formi. Pekar već u pripremi testa može uočiti posebnu aromu proizvoda od slada. Kod ovakvih vrsta hlebova kupac očekuje „čokoladnu“ boju sredine i karakterističan ukus aromatičnog tamnog sladnog ekstrakta i prženog sladnog zrnevlja. Posebne vrste tamnog slada sve se više koriste u poslednjih 25 godina za hleb s raznim zrnevljem i semenkama. To uključuje i mnoge vrste tamnog mekanog (soft) hleba. Koristeći razne početne sirovine (pir, pšenica, ječam, raž) u postupcima dobijanja slada, prema zahtevima tržišta mogu se pojedinačno prilagoditi miris, ukus i boja sredine hleba. |  | |  |