Novo iz IREKS-a:
u toku sa svetskim aktuelnostima
Ireks

Kiselo testo i slad:
pravo rešenje i bogatstvo za pekare

Proizvodi svetloga slada za pekarstvo

Johann Andreas Ruckdeschel, sin osnivača kompanije IREKS razvio je oko 1900. godine prvi praškasti dijastatski pekarski poboljšivač na bazi slada “Ruckdeschel‘s Milliose” što je tada bilo veliko otkriće i prekretnica u sektoru pekarstva.

Kada je ovaj sladni poboljšivač patentiran, malo ko mogao je zamisliti da će više od 110 godina kasnije slad biti sastojak koji će diktirati kvalitet modernih poboljšivača. Bez obzira na to radi li se o francuskim briošima ili kroasanima, austrijskim „kajzericama“ ili danskom pecivu „rundstykker“ – danas kao i pre, kupci sve više vole karakterističan miris i ukus koji se može postići jedino korišćenjem slada.

Mnogi pekari preferiraju slad u prahu u odnosu na žitki sladni ekstrakt teksture meda. Zbog toga su stvoreni razni proizvodi na bazi slada u kojima se sladni ekstrakt kombinuje sa sladnim brašnom. Ovi posebni, enzimski neaktivni proizvodi svetloga slada direktno se dodaju testu ili se pak koriste kao vredni sastojci mnogih poboljšivača i mešavina.

Moderne metode proizvodnje i ponovno otkrivanje i korištenje u pekarstvu raznih vrsta žitarica poput pira, ječma ili ovsa otkrivaju nam mnoge ideje o mogućnostima i rezultatima korištenja slada u budućnosti.